Ρεβίθια με σπανάκι στη γάστρα

Μία συνταγή προσαρμοσμένη από μια άλλη μεσογειακή χώρα, την Ισπανία. Τα ρεβίθια στη γάστρα αποκτούν μία διαφορετική, πιο γλυκιά γεύση. Το σπανάκι προσθέτει εκτός από το ανδαλουσιάνικο ταμπεραμέντο, χρώμα, ίνες, σπιρτάδα αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία! Μία συνταγή πλούσια σε φυτοστερόλες, σε πολλά ιχνοστοιχεία, και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Κ.

 

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια, αναποφλοίωτα
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο (5 κουταλιές σούπας)
  • 1 κ.γ μουστάρδα πικάντικη κατά προτίμηση
  • 1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

  1. Μουλιάστε τα ρεβίθια σε βαθιά λεκάνη με νερό και αφήστε για 12-15 ώρες
  2. Πετάξτε το νερό πριν τα μαγειρέψετε
  3. Πλύνετε καλά το σπανάκι και τεμαχίστε το σε μεγάλα κομμάτια
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στου 200 βαθμούς (πάνω-κάτω)
  5. Τοποθετήστε τα ρεβίθια σε γάστρα
  6. Προσθέστε το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε.
  7. Προσθέστε περίπου 1 ποτήρι νερό.
  8. Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι αλλά μην το ανακατέψετε. Αφήστε το απλά από πάνω.
  9. Σκεπάστε τη γάστρα, βάλτε την στο φούρνο και αναμίξετε μετά από περίπου 30 λεπτά.
  10. Αφήστε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα ακόμα, ελέγχοντας κατά τη διάρκεια την ποσότητα υγρών. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό. Στο τέλος θα πρέπει να είναι μαλακά και καλά χυλωμένα.

Προσδίδει 5 πλούσιες μερίδες ή 6 κανονικές. Η παρακάτω ανάλυση αντιστοιχεί για τις 5 μερίδες.

Θερμίδες: 357 kcal

Πρωτεΐνες: 15.2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια

Λιπαρά: 17 γραμμάρια από τα οποία 10,5 μονοακόρεστα

Φυτοστερόλες: περίπου 60 mg

Φυτικές Ίνες: 13 γραμμάρια