Πρασοπατατόσουπα (leek potato soup)

Τα πράσα τα γνωρίζουμε και τα χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα πολλά χρόνια. Αποτελούν μέρος της Μεσογειακής μας διατροφής και τα χρησιμοποιούμε σε πολλά μαγειρευτά. Προσδίδουν φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και πολλές έρευνες αναδεικνύουν την ευεργετική τους δράση στο καρδιοαγγειακό μας σύστημα. Καιρός όμως να τα απολαύσουμε και σε σούπα, αλλά χωρίς την κλασσική «κρέμα γάλακτος» που ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε τη φυτική ή τη μειωμένη σε λιπαρά, μας προσδίδει πολλά κεκορεσμένα λίπη, χωρίς ιδιαίτερα θρεπτικά, όπως το ασβέστιο. Απολάυστε λοιπόν μια απλή, υγιεινή και νόστιμη πρασοπατατόσουπα.

 

Υλικά

  • 4 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 900 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη μη υδρογονωμένη
  • 5 φλ ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 2/3 φλυτζ. Γάλα, 3,5% λιπαρά, βιολογικό κατά προτίμηση

Οδηγίες

  • Βάζουμε τα πράσα με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και πολτοποιούμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα και αλάτι-πιπέρι (αν είναι απαραίτητο).
  • Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Σερβίρουμε.

Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα

Θερμίδες: 212 kcal

Πρωτεΐνη: 5.6 γρ

Υδατάνθρακες: 37.11 γρ

Φυτικές ίνες: 4 γρ

Λιπαρά: 4.3 γρ, από τα οποία 1.5 γρ κορεσμένα και 1.8 Μονοακόρεστα

Χοληστερόλη: ~7 mg

Ασβέστιο: 95 mg