Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (κολίτιδα)

Διατροφικές συμβουλές:

Τα άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο ( κολίτιδα ) συχνά έχουν συνδυασμό συμπτωμάτων με τη δυσκοιλιότητα να εναλλάσσετε πολλές φορές από πολλαπλές εκκενώσεις. Η διατροφική αγωγή και οι επιλογές που πρέπει να γίνονται διαφέρουν ανάλογα με το σύμπτωμα, οπότε είναι δύσκολο να δωθεί μία συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή. Συνίσταται να γίνονται επιλογές ανάλογα με την κατάσταση του πεπτικού συστήματος στην ανάλογη στιγμή. Ο παρακάτω πίνακας θα σας διευκολύνει στις επιλογές σας.

 

Δυσκοιλιότητα Πολλαπλές υγρές εκκενώσεις (>2 ημερησίως)
Φρούτα:

  • Φρούτα με τη φλούδα (εφ’ όσον δεν υπάρχει πόνος)
  • Ακτινίδια
  • Δαμάσκηνα φρέσκα και αποξηραμένα
  • Σύκα φρέσκα και αποξηραμένα
  • Αχλάδι
  • Σταφύλι
  • Φραγκόσυκα
  • Μάνγκο

 

Λαχανικά:

  • Χόρτα
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Ντομάτα με φλούδα

 

Σιτηρά:

  • Πολύσπορο ψωμί
  • Κριθαρένιο παξιμάδι
  • Βρώμη
  • Αγριόρυζο
  • Χυλοπίτες

 

Όσπρια:

  • Όλα

 

Ξηρούς καρπούς:

  • Όλους
Φρούτα:

  • Μπανάνα
  • Μήλο ξυσμένο με κανέλα
  • Μήλο βρασμένο
  • Ροδάκινο κομπόστα
  • Πεπόνι
  • Καρπούζι (όχι κουκούτσια)

 

Λαχανικά:

  • Ντομάτα καθαρισμένη
  • Αγγούρι χωρίς σπόρο
  • Κολοκυθάκια βραστά
  • Πατάτα
  • Βρασμένα καρότα

 

Σιτηρά:

  • Κουάκερ
  • Δημητριακά από καλαμπόκι
  • Ρύζι
  • Μακαρόνια
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Σταρένιο ψωμί (χωρίς σπόρους)

 

Όσπρια:

  • Αποφλοιωμένα ρεβίθια
  • Φασόλια καλά βρασμένα

 

Ξηρούς καρπούς: αποφύγετε

 

Μην αφαιρέσετε τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή σας. Ελαττώστε αν πονάτε ή αν έχετε πολλαπλές εκκενώσεις και προτιμήστε τα πιο εύπεπτα όπως αναγράφονται στον πίνακα.

Ακόμα και οι δύσπεπτες τροφές, αν συνδυαστούν σωστά μπορούν να γίνουν ανεκτές. Για παράδειγμα οι φακές και άλλα όσπρια, είναι κατάλληλες για άτομα με δυσκοιλιότητα αλλά μπορούν να δημιουργήσουν διάρροιες σε επιρρεπή άτομα. Αν συνδυαστούν με ρύζι γίνετε ένα υγιεινό, γεμάτο ποιοτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, κατάλληλο για όλους, γεύμα.

Για τη σωστή λειτουργία του εντέρου προτιμήστε να καταναλώσετε τα φρούτα ολόκληρα. Ο χυμός πορτοκάλι, καλό είναι να αποφεύγετε σε περιπτώσεις διάρροιας ενώ αν θέλετε χυμό, προτιμήστε μήλο ή ανανά χωρίς ίνες.

Οι πρωτεΐνες, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, δεν ενοχλούν το έντερο αλλά η συχνή και μονομερής κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει δυσκοιλιότητα, βλάπτοντας έμμεσα το πεπτικό σύστημα. Συνδυάστε την πρωτεΐνη με περισσότερα βραστά και ωμά λαχανικά. Τα τηγανιτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, αφού εντείνουν τις διάρροιες και γενικά συντελούν στην ανάπτυξη κολίτιδας. Ακολουθείστε ελαφριά μεσογειακή διατροφή και θα δείτε μεγάλη βελτίωση.

Να θυμάστε ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν προκαλείτε από τα λαχανικά και τα όσπρια αλλά από εξωγενής κυρίως παράγοντες, οπότε δεν πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Ακριβώς το αντίθετο. Η διαδικασία είναι χρόνια, και αποτελείτε από αργή σταδιακή αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή. Όταν υπάρχει έξαρση ελαττώνετε ή αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές και ξανά από την αρχή. Με αυτήν την λογική δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, εκτός από προβιοτικά, ίσως.

Σημαντικές Συμβουλές:

  • Πίνετε περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα, ειδικά όταν τρώτε λαχανικά
  • Καταναλώστε σούπες (κυρίως χορτόσουπες) για βραδινό
  • Ελαττώσετε τον πόνο με χαμομήλι κάθε βράδυ προ-ύπνου
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά
  • Αποκλείστε πολλά σφολιατοειδή και πατατάκια/γαριδάκια
  • Μην αφήνετε άδειο το στομάχι σας για πολλές ώρες. Προσπαθήσετε τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα, με πρωινό πάντα
  • Αποφύγετε τον καφέ με άδειο στομάχι
  • Ελαττώσετε (καλύτερα κόψτε) το κάπνισμα
  • Αποφύγετε το ανθρακικό, τα αναψυκτικά με ή χωρίς ανθρακικό και την ασπαρτάμη